

Endodonție
Endodonția este o specialitate în stomatologie care vizează tratarea patologiilor pulpei (denumite de obicei nerv).
Pulpa dentară este situată în interiorul dintelui și este înconjurată de țesut dur - dentina. Ea este responsabilă de nutriția și sensibilitatea dinților prin vasele de sânge și nervii săi.
Deteriorarea pulpei poate fi cauzată de leziuni, fracturi, prezența unor cavități profunde, ceea ce duce la contaminarea bacteriană.
Simptomele care indică o problemă endodontică sunt durerea spontană, accese de durere, a căror intensitate crește seara și noaptea, sensibilitatea prelungită la iritanți de temperatură și disconfort la atingere și mestecat. În acest caz, cele mai frecvente semne sunt un abces sau o fistulă (o mică veziculă de puroi pe gingie).
În cazurile de necroză sau inflamație ireversibilă a pulpei, tratamentul endodontic (devitalizarea) este singura modalitate de conservare a dintelui și de prevenire a complicațiilor ulterioare.
Pe lângă eliminarea patologiei pulpare, tratamentul endodontic permite restabilirea funcției de masticație dentară împreună cu reconstrucția ulterioară. Printre posibilitățile importante ale endodonției trebuie atribuit tratamentul repetat al canalelor radiculare în cazurile în care încercarea anterioară a eșuat din anumite motive. Cu noua procedură, tot conținutul din sistemul de canal radicular este îndepărtat. După aceasta, se efectuează o medicație și dezinfecție, împreună cu umplerea tridimensională a sistemului de canal radicular. După tratament, se efectuează restaurarea dentară.